Článek

Oko oceánů

Profilová fotka

Mgr. Bohumila Mikulková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Bohumila Mikulková

Základní škola Cihelní je partnerskou školou projektu NEPZ (Nejbohatšího ekosystému planety Země) a podílí se na monitorovacím programu Oko tygra.

Dne 29. května jsme měli možnost si vyslechnout výchovně-vzdělávací přednášku pod názvem Oko oceánů zaměřenou na pečlivý monitoring rovnováhy křehkého ekosystému podmořského světa, na kterém se podílejí národní parky, mořští biologové, ochranáři, filmaři, fotografové, potápěči, ale i školy a široká veřejnost.

Oko oceánů se zaměřilo na oblast Kostariky. Proč Kostarika? V dané oblasti výstupný oceánský proud vynáší velké množství živin a planktonu, díky kterým zde žijí tisíce delfínů, největší populace plejtváků obrovských na Zemi, žraloci, rejnoci, mořské želvy a obrovská hejna mořských ryb.

Žáci měli možnost vidět fascinující místa pod oceánem, vyslechli si souvislosti a důležitost ochrany vzácného ekosystému a spatřili důsledky špatného a neetického jednání lidí.

I přesto, že Česká republika nemá moře ani oceán, naše vody tam ústí a je důležité, aby české řeky byly „čisté“. Nejde jen o viditelný odpad, který plave v řekách.

Co si žáci odnesli? Co je překvapilo?

“Žraloci zabijí průměrně 10 lidí ročně. Ale každý rok je lidmi zabito 100 milionů žraloků.“

Nejnovější studie odhalily, že plejtvák obrovský hraje významnou globální roli v koloběhu oxidu uhličitého v přírodě. Jejich těla jsou totiž ohromnými zásobami tohoto skleníkového plynu a jejich přítomnost v oceánech zásadně ovlivňuje okolní ekosystémy. Doslova z hlubin moří nám pomáhají regulovat pozemskou teplotu.

Galerie